10. 02. 2012.






Nauči slušati i tvoji će odnosi sa ljudima biti uspješniji

Slušanje je presudno za međuljudske odnose,ali nažalost postala je podcjenjena sposobnost. Istraživanja pokazuju da možemo izgovoriti 125 riječi u minuti a slušati i do 400 riječi u minuti. Da li vam se nekad desilo da slušate nekoga a istovremeno obraćate pažnju i na nešto drugo. Evo nekih koristi koje ćemo imati ukoliko poboljšamo svoje slušalačke vještine:

Ljudi će vam biti više privučeni.
Naučit ćete nešto novo.
Probleme ćete riješavati učinkovitije.
Doživjet će te manje usamljenosti i frustracija.
Osjećat ćete se sretnije i opuštenije.

Pa kako možemo biti vještiji u slušanju?

Obratite pozornost
Obraćanje pozornosti je glavna osobina dobrog slušanja. Ako vaš um luta preusmjerite ga na razgovor.

Poštuj druge
Ako se na razgovor pojavite sa već određenom temom nećete biti u stanju čuti što drugi imaju za reći. Uravnotežite svoju potrebu za nuđenjem riješenja te želje za održavavanjem skladnog odnosa.


Provjeri da li si dobro razumio
Ponovite ono što ste čuli. Pitajte za pojašnjenje.



Razvij istraživački duh
Istraživači su otvoreni i radoznali. Stoga usmjerite punu pažnju na govornika. Pratite govor tijela, ton glasa i brzinu govora. Uočavajte koje se emocije i potrebe kriju iza tih riječi.



Pokaži interes
Ako vam postaje dosadno, održavajte kontakt očima, raskrstite ruke i postavljajte pitanja zbog dubljeg uvida. Saznajte što je stvarno važno osobi.



Budite strpljivi
Pokušajte ne upadati osobi u riječ. Ako morate prekinuti osobu učinite to pristojno. Ne donosite preuranjene zaključke te nemojte predpostavljati šta je osoba htjela reći. Obratite pažnju na ono što sad govori.

Problematičan sugovornik
Događa li vam se da sa nekim uvijek iznova vodite teške razgore? U tom slučaju pokušajte više slušati. Oduprite se potrebi da dokažete da ste u pravu ili da je savjetujete šta bi ta osoba trebala reči ili učiniti i stvarno je poslušajte. Učinkovitim slušanjem razvijate empatiju što je sposobnost za uživljavanje u tuđe emocije i iskustvo.

Izvor: www.dumblittleman.com

Nema komentara:

Objavi komentar